🔥 NOVINKA skladem: Hubnu díky krabičkám! 🔥
Nejvýhodnější sada:
DOPRAVA ZDARMA + dárek.

📣 Předprodej NOVÉ kuchařky Restart jídelníčku: Hubnu díky krabičkám! je v plném proudu!  📣
Chcete STIHNOUT výhodnou cenu? Nečekejte!

🔥 NOVINKA: Hubnu díky krabičkám! 🔥
K sadě DOPRAVA ZDARMA + dárek.

📣 Předprodej NOVÉ kuchařky 📣
Hubnu díky krabičkám!
Chcete STIHOUT výhodnou cenu?

STOP salátům: co jíst v zimě, abyste pořád měli dost zeleniny?

Čínská medicína to říká jasně. Studené zeleninové saláty tělo ochlazují, nechte si je zase na léto. Zbývá vymyslet, čím je nahradit, aby vám zelenina nechyběla ani v zimě…

Ani nemusíte studovat čínskou medicínu. Zkuste na chvíli vnímat, jak vám je, když si s plýskanicí nebo vánicí za okny představíte, že jíte čerstvý salát. Nic moc, že?

Jenže je tu Denní talíř, a ten i v tomto období trvá na tom, že polovinu jídla, kterou během dne sníte, bude i nadále tvořit zelenina. Už kvůli vláknině, která zasytí, čistí střeva, je zdrojem potravy pro střevní mikrobiom…

Trochu patová situace, že ano?

No, anebo ne. Máme pro vás vlastně spoustu možností, které se vám budou líbit😊

10 způsobů, jak v zimě upravovat zeleninu, aby chutnala a prospěla

1. Krémové zeleninové polévky

Nasypete do nich mnohem víc zeleniny, než byste možná snědli normálně. Jsou sametové, mívají jemnou chuť, ale dodat jim správným kořením můžete i pořádné grády.

Hodí se jako předkrm (místo předkrmového salátku, kterým jste se naučili držet v lati krevní cukr). Ale když do nich vpašujete cizrnu, červenou čočku nebo je ozdobíte třeba plátky restovaného tofu či halloumi, máte rázem i sytý oběd nebo večeři i s proteiny.

Zkuste Květákovou polévku s kešu ořechy, Dýňovou se sýrovými chipsy, Pórkovou polévku

2. Zeleninové vývary

Dostat ze zeleniny to nejlepší můžete i díky silnému zeleninovému vývaru. Jsou tací, kteří vývary v zimě rovnou popíjejí – pro zahřátí a posílení imunity. Ale hodí se také do polévek nebo základů omáček, do krémového risotta a podobně.

3. Grilovaná zelenina

Plech vyložte pečicím papírem, vyskládejte na něj mrkev, dýně, batáty, řepu, cibuli, petržel, kapustičky… zakápněte olivovým olejem, přiložte snítky rozmarýnu nebo třeba šalvěj a pečte. Příště jděte víc do středomořské inspirace a přihoďte lilek nebo cuketu…

Nebo vyzkoušejte Týnin nejoblíbenější recept na pečenou zeleninu. Ta má své směsi i jejich ochucení prostě vychytané!

V kuchařce Restart jídelníčku: jednu pro vždy! najdete i polévku z pečené zeleniny. V kuchařce Restart jídelníček: kuchařka, která nastartuje vaše hubnutí zase Grilovanou zeleninu s opékaným tofu a kešu dresinkem.

A pozor, grilovaná zelenina je skvělým základem také pro krémové omáčky na těstoviny. Jako je ta naše, Dýňová výživná krémová omáčka se sušenými rajčaty a cizrnou.

4. Zapečená zelenina

Když místo plechu vezmete zapékací mísu, vytřete ji trochou oleje a pak naplníte zeleninou dle své volby, kterou navrch jen zapečete se sýrem, máte další level dobrot.

Restart jídelníček: kuchařka, která nastartuje vaše hubnutí vás naučí dělat Zapečené papriky s krůtím masem, Uloveno v Restart sítích I. zase Zapečené kuře s brokolicí a bramborami.

5. Teplé zimní saláty

Upečenou zeleninu můžete také naskládat na čerstvý salát a příjemně nakombinovat to, co vám chutná v létě, s dobrotami zimního období. Pak už stačí jen nějaká dobrá zálivka, přidat kousky masa nebo sýr… Chápete, kolik možností se vám tu otevírá?

V kuchařce Uloveno v Restart sítích I. najdete luxusní Salát z pečeného květáku a cizrny nebo přímo recept na Dokonalý zimní salát s kapustičkami, ořechy, řepou a kozím sýrem.

6. Slané wrapy, záviny, frittaty, koláče a muffiny

Když na podzim můžete udělat štrúdl s jablky, pak v zimě můžete udělat slaný, se spoustou sýra a zeleniny, plnit jej špenátem nebo třeba řepou. A taky si připravit slané palačinky a ozdobit je zeleninou, udělat si přímo Cuketové palačinky

Famózní je Cuketovo-špenátový koláč, hodně vám chutnala Cuketová hnízda, Špenátová frittata nebo Křupavý pizza květák.

7. „Schovky“ v hlavních chodech

Hodně zeleniny můžete v zimě do jídla doslova poschovávat. Lahodné dýňové nebo špenátové noky si jsou mnohem lepší než klasické a když zasednete ke kuřecí roládě plněné špenátem, nikoho ani nenapadne se nad tím pohoršovat.

V modré kuchařce Restart jídelníček: Zdravé jídlo 2x denně jsme zkoušely Cuketovou pizzu bez mouky. Rizoto nemusíte dělat z rýže, protože rizoto z květákové rýže je ještě lepší! A místo bramborového zkuste hráškové pyré, dýňové, květákové, brokolicové, s mrkví…

8. Dezerty (překvapivě) připravené ze zeleniny

Zelenina se hodí i do sladkého pečení. Strouháte do perníku jablka? Můžete i cuketu. Luxusní je Mrkvový chlebíček nebo Rychlý mrkvový dortík pro jednoho.

Dýňový koláč s proteinem zažene i celkem velký hlad. Lehounké jsou pro změnu Cuketové řezy s citrónovým krémem. K snídani se odvažte a podle Restart jídelníčku: Hubnu díky krabičkám! připravte sladkou „Zlatou“ květákovou kaši nebo Cuketový chlebíček s malinami.

9. Kvašená zelenina

Pickles, kimči nebo obyčejné kysané zelí podle receptu od babičky má pro tělo možná větší význam, než tušíte. Hodně jsme se o tom rozepsaly v článku Proč jíst kvašenou zeleninu?, a bude super, když si ho znovu přečtete.

I kimči každopádně snadno připravíte doma a můžete ho podávat nejen jako přílohu, ale také zapojit do vaření. V kuchařce Restart jídelníčku: Hubnu díky krabičkám!, hraje důležitou roli třeba v receptu na Slanou rýžovou kaši s dýní, kimči a tofu…

10. Klíčky

Přestože je máte spojené hlavně s jarem, my jsme pro nechat si sem tam něco naklíčit i v zimě. Klíčky jsou bohaté na enzymy, minerální látky, stopové prvky. A dokonce mohou představovat nepředstavitelnou podporu pro imunitu.

+ TIP navíc:

Šetřete si čas a využívejte také zeleninové konzervy. Hrášek a kukuřice jsou asi nejoblíbenější, ale třeba Bonduelle má i pikantní směs v konzervě s paprikou nebo fazolkami. A jemnou s karotkou. A i my v receptech počítáme s konzervovanými rajčaty. 😊

No, a pak že to v zimě se zeleninou nepůjde!

Vaše Týna a Monika

P.S.: Pokud vás pořád ještě zajímají i další nápady pro vyloženě zimní vaření, podívejte se na článek 5 tipů, jak v zimě zahřát jídelníček. Se sněhem v zádech má člověk prostě opravdu jiné chutě a tělo také úplně jiné potřeby 😊.

⭐⭐⭐⭐⭐
„Zhubla jsem 7 kg a vařím jinak"

S vařením do krabiček hubnete,
aniž na to musíte myslet.

Restart jídelníčku:
Hubnu díky krabičkám!

Příprava jídel do krabiček totiž
zabere jen 2 × 2 hodiny týdně!

80 lehkých, jednoduchých a přitom výborných jídel, která budou chutnat celé rodině.

Naučí tě vařit chytře.